duminică, 22 februarie 2015

Rise and shine

Cine se scoala de dimineata, departe ajunge... sau ce am plantat mai devreme, a inceput sa creasca.

Ridichiile au cate 4 frunze mari deja. M-am uitat ieri iarasi in supermarket cum arata, just to refresh my memory... si mi se par ciudate tulpinile foarte lungi, poate din cauza ca nu e foarte adanc ghiveciul... but... nu mai au mult pana sa fie gata intr-un fel sau altul.


Rosiile nu au iesit toate, din cele 9 seminte pana acum doar 6 si-au scos frunzele la bronzat. Celelalte cred ca s-au intimidat de zapada de afara si au zis ca nu se risca. Ah well, si 6 boscheti plini de rosii mici pot face minuni in salatele de vara. Cateva rosii au fost chiar dezinvolte si isi arata cu nonsalanta frunzele adevarate :).





Si ultimul, dar nu cel din urma, patrunjelul. Mic si des, a iesit putin cate putin. Dar asta nu il impiedica sa cresca si sa straluceasca la soare.


Nu mai e mult si incepem sa le mutam in ghiveci.
Busuiocul, fragutele si capsunile nu zic nimic inca. Mai asteptam.

Ati plantat ceva? 
Weekendul asta va fi destul de ocupat, mai avem cateva mirodenii de plantat ;)




marți, 17 februarie 2015

Ardei iute

Ardeiul iute este o aparitie noua in Gradina, anul trecut nu am avut.

Nici nu stiu de unde sa incep. Are foarte multe efecte benefice asupra organismului, toate datorate capsicinei, insa nu intru in detalii medicale acum.
Eu nu sunt un mare fan al mancarurilor iuti, dar din cand in cand, un ardei e foarte bun.
Exista foarte multe specii de ardei iuti, eu am luat cele mai ieftine seminte pe care le-am gasit, sub 1 leu.

E de preferat sa fie saditi in pahare, vor fi mutati mai usor in ghiveci.

Ardeii trebuie sa fie plantati la o "adancime" de 2 centimetri.
Cred ca 3 boscheti vor fi suficienti pentru vara aceasta.  Am pus cate 3 seminte in fiecare pahar, vedem care cum ies.


Gata, adaugam pamant, presam usor, si se pot muta la pervaz.



duminică, 15 februarie 2015

Marar sau leustean?

Am o mica mare dilema. Am primit toamna trecuta seminte de leustean si marar de la un prieten care are rude la tara. Foarte tare am zis atunci, si am pus ambele seminte in aceiasi cutie, pentru ca se puteau distinge clar dupa miros.

Acum le-am scos sa le plantez, si surpriza, miros la fel, adica a leustean... care cum or fi?

Eu banuiesc ca cel din stanga e mararul... Ah well, le plantez pe amandoua :).
Se pot planta la comun, intr-un ghiveci mai mare, sau in pahare. Eu voi folosi pahare, mi-e mai usor sa le pun in jardiniera goala.
In pahare, umplem pana mai raman 2 degete, punem semintele (eu am pus destul de multe in fiecare), si ma adaugam un strat de pamant. 

Presam usor, adaugam apa, si direct la pervaz. 


Cred ca nu se supara ardeiul iute pentru ca i-am adus vecini.


Niciuna dintre cele 2 plante nu este pretabila pentru crescutul intr-un ghiveci mic. Cresc destul de mult, si au pretentii de spatiu care pot depasi oferta unui balcon mic (leusteanul poate atinge 2 metri). Insa rezolvam daca rupem crengute din ele pe masura ce avem nevoie. 

P.S. Sper sa nu fi pus numai una dintre cele 2... dar ne lamurim in 2 saptamani



sâmbătă, 14 februarie 2015

Low hanging fruits - Patrunjelul

M-am gandit sa incepem cu ceva usor de plantat si de intretinut, dar foarte folositor in bucatarie: patrunjelul.

Eu am cumparat niste seminte de Patrunjel de frunze - Petroselinum crispum, pe care am dat 2 lei. Este foarte bun, creste repede, este rezistent si ofera frunze crete, foarte aromate, de un verde inchis. Poate fi plantat oricand intre Februarie si Aprilie, si se culege intre Aprilie - Octombrie.
Pamant, recomand o punga de sol pentru plante aromatice, sau daca nu, macar pentru fructe si legume. Acestea au textura necesara cresterii patrunjelului, si nu necesita adaos de ingrasaminte. In niciun caz pamant pentru flori, mai bine o punga pentru uz universal.
Se pot planta direct in ghiveci/jardiniera sau intai in rasadnita. Eu merg pe varianta a doua, e inca frig afara sa il las afara.
Bun, si acum la munca...
Drept rasadnita am folosit un bidon de apa taiat, pe care l-am gaurit - foarte important pentru a asigura drenajul corespunzator.




Umplut cu pamant pana mai raman 3-4 centimetri. Imprastiat semintele cat de cat uniform, si inca un strat de pamant de 1-2 centimetrii deasupra. Trebuie apasat putin pentru fixarea semintelor.




Am facut o eticheta dintr-o scobitoare si o bucata de hartie, doar sa arate a agricultura profesionista :)


Se uda plantatia cu o stropitoare, si se pune la pervaz, intr-o zona insorita (cat de insorita poate fi o zi de ianuarie...). Udam in continuare la 2 zile.
And now we wait..

My precious... Rosiile


De departe cele mai pretentioase (dar si printre cele mai bune) sunt rosiile.
Am cautat un soi pretabil pentru crescutul in ghiveci (anul trecut am crescut cherry si s-au inaltat mai mult decat aveam eu spatiu) si dupa ceva cautari am gasit. Soiul este Vilma, l-am gasit doar intr-un magazin online care il importa din Germania. Face rosii mici, cherry, foarte dulci. Nu necesita mari eforturi de ingrijire odata ce este bine impamantat, doar apa si soare din belsug.
Pret pachet 9 RON (plus taxe postale) si contine 10-12 seminte, deci putin cam scump.

Se planteaza in rasadnita, si se muta dupa 1-2 luni in ghiveciul final. Eu am plantat in 6 paharele de plastic 9 seminte, tot ce mi-a mai ramas de anul trecut; se pot planta si la comun, intr-un ghiveci cu suprafata mai mare. Sunt pretentioase, sensibile si trebuie mutate cu grija in ghiveci.

Bun, deci la munca:
6 pahare, gaurite pentru a se scurge apa. umplute cu pamant pana au mai ramas 3 cm. Semintele se fixeaza usor in sol, si se mai pune inca un strat subtire de pamant, 1 cm.




Se uda, si se aseaza pe pervaz pentru urmatoarele 30 de zile. Pentru germinare au nevoie de 20-25 de grade, deci nu rezista pe balcon.

In continuare trebuie alocate cateva minute pe zi pentru a mentine umiditatea pamantului.

Succes!


luni, 9 februarie 2015

Here we go again!

Incepem sezonul 2015... bineinteles cu nimic altceva decat cu rosiile.

Necesar de lucru:

  • seminte rosii: le folosesc pe cele luate din cateva rosii de anul trecut;
  • pamant: pastilele de turba, cumparate tot anul trecut din care nu am folosit nici jumatate;
  • rasadnita: pahare de plastic.






Bun, deci la munca.

Am gaurit paharele ca sa las apa sa circule intre pastile si tavita. Pastilele in pahare, cate o samanta in fiecare pastila si usor usor udate.

Cam atat. Pe pervaz, si cu ochii pe ele sa vedem cand apar primele frunze. Evident, udat din cand in cand.



Spor!

joi, 5 februarie 2015

The sweetest thing... Fragute si Capsuni

Cea mai dulce aparitie din Gradina este fraguta. Este putin mai mare decat un bob de mazare, dar este de 100 de ori mai aromata decat orice capsuna.

Fragutele au fost deliciul diminetilor de vara anul trecut. Erau primul lucru pe care il mancam la micul dejun :).  E minunata senzatia sa iesi la prima ora pe balcon, si sa cauti printre frunze fragutele coapte.

Anul acesta pun si capsuni, sunt curios sa vad cum vor creste, iar de plantat si de ingrijit e la fel. Nu e un soi special (agatatoare sa cine stie ce minune), sunt luate dintr-un supermarket, la un pret mai mult decat rezonabil (2 lei).





Bun, deci la munca. Le vom planta in rasadnita intai si apoi le mutam in ghiveci. Eu folosesc pahare de plastic (bineinteles gaurite), dar se poate folosi si un ghiveci unde se se pun toate la comun.

Punem pamant pana mai raman 2 degete libere. Am incercat sa pun cate 3 seminte in fiecare pahar, dar avand in vedere cat de mari sunt, au intrat undeva intre 3 si 6.


Mai adaugam inca un centimetru de pamant (nu mai mult de 1 deget). Apasam usor pentru a se fixa semintele si udam.
Trebuie avut gija ca solul sa fie umed, in special in aceasta perioada de inceput.


Pfiu! In total 18 paharele, 9 fragute si 9 capsuni.

Cam atat pentru acum. Succes!