luni, 30 martie 2015

Salata pe fuga

Inspirat de o buna prietena a blogului, am dat o fuga sa cumpar cateva seminte de salata.
Pana acum nu am mai pus, insa am inteles ca vor creste repede, cam in 2 saptamani trebuie sa fie cateva frunze, iar in 30-45 de zile sunt gata de recoltare.
Pentru inceput voi pune doar 5 seminte, sa vad cum functioneaza.



Si cum rapiditatea (lenea) este cuvantul cheie, folosesc pastile de turba pentru inceput, cate una in fiecare pahar.

Udat, si cam in 10-15 minute sunt gata umflate, de pus pe pervaz.


Asta e tot. Vedem cum cresc acum.
Spor!

vineri, 27 martie 2015

luni, 23 martie 2015

Nu e prea tarziu...

Anul trecut pe vremea asta patrunjelul deja avea primele frunze adevarate. Anul acesta, cu o miiiica intarziere, spre sfarsit de martie reusesc sa plantez patrunjelul.



De data asta am plantat direct in 2 jardiniere, si pe masura ce creste, il mai raresc daca este cazul. Cand am plantat prima oara, acum 2 ani, am pus tot patrunjelul direct intr-o jardiniera, si a iesit foarte frumos. Vedem daca si acum iese la fel.


2 jardiniere, substrat din nuca de cocos, pamant, lopata, seminte de patrunjel cret si de frunze si cam atat.




La baza am pus substratul de nuca de cocos. Este aerisit, si asigura drenajul jardinierei. Peste am pus un strat de pamant amestecat (e adevarat, in mica proportie) tot cu substrat.



Am pus semintele, cele de patrunjel cret intr-o jardiniera, iar in cealalta jardiniera pe cele de patrunjel de frunze. Inca 2 centimetri de pamant si substrat si asta a fost.

Udat bine, si pus pe pervaz.








duminică, 22 martie 2015

Cimbrisor

Cum pentru cimbru este inca devreme, am gasit cimbrisor :).
Foarte bun pentru ceaiuri, infuzii, sau pur si simplu pentru a aromatiza balconul.
Oki, pentru detalii de folosire, e plin netul de retete si recomandari.


La plantat zic.

Am luat rasadnita in care a fost patrunjelul, si am umplut cu pamant pana au mai ramas 2 degete.



Imprastiem semintele cat de cat uniform.


Mai adaugam inca un centimetru de pamant si udam bine. 


La cat de cald e afara, ma voi risca si il scot direct pe balcon.
Daca tot e asa de cald, am zis sa mai pun o tura de busuioc si una de ridichii direct pe balcon. Sa vedem ce iese, revin cu poze.

Si apropo de balcon, cred ca se lasa cu o oarecare reorganizare in acest weekend.

Succes!





luni, 9 martie 2015

Curatenia de primavara

Azi m-am trezit cu chef de curatenie, atipic as putea spune, asa ca m-am infipt in gradina.

Primele pe lista, ridichiile:

Am inceput plantarea lor cu ceva vreme in urma, si teoretic intr-o luna trebuiau sa fie gata.





Practic, nu au crescut cum ma asteptam. In toata perioada cand trebuiau sa creasca, soarele a cam lipsit, mai mult a nins decat sa fie senin si presupun ca de aici se trage. Au "crescut" 3 ridichii din tot ce am plantat, dar si ele ca si restul de plante s-au oprit la un moment dat. Totusi am vrut sa le incerc. Aveau o aroma foarte puternica, insa la gust au fost putin iuti. La urmatoarea recolta voi avea grija sa mentin mai multa umiditate. Voi mai incerca o tura, nu peste mult timp, dar cand va fi mai cald afara sa le plantez direct pe balcon. Declar aceasta runda un esec :).



Urmatoarele pe lista: rosiile





Le-am plantat la sfarsitul lui ianuarie in pahare de plastic.
Dupa o luna si aproape jumatate am 5 plante care sper sa reziste pana se mai incalzeste afara si le mut in ghiveci. S-au dezvoltat frumos, cea mai inalta are aproximativ 15 cm, iar cea mai mica, 5 cm.


Capsunile si fragutele:

Sunt inca foarte mici, dar ma bucur ca au iesit la lumina, mi-a fost putin teama ca nu vor mai iesi dupa ce nu au dat niciun semn o perioada destul de lunga de timp. Din cate imi aduc aminte de anul trecut, au o perioada destul de lunga in care raman mici, in acest stadiu, iar la un moment dat explodeaza.




Busuiocul

Nu stiu ce s-a intamplat aici, au iesit doar 2 plante. Voi relua de la capat plantarea lui, in weekendul acesta sper. Cele 2 plante iesite deja le voi transfera in pahare.



Marar, leustean si ardei iute:

Imi place cum cresc toate in aceeasi jardiniera dar in pahare diferite. Cel mai dezvoltat este mararul, insa si leusteanul si ardeiul iute sunt in zona. Le supraveghez in continuare pe toate.








Cam asta ar fi pana acum.
Succes!

sâmbătă, 7 martie 2015

cu titlu de experiment, menta

Spun experiment, deoarece este foarte dificila inmultirea prin seminte, in general menta se inmulteste prin stoloni. Partea buna este ca odata crescuta este foarte rezistenta (pana la -26 grade Celsius), si se dezvolta si la umbra si la soare. Oricum, este o prezenta apreciata intr-un balcon, cu siguranta racoreste zilele toride de vara.

Este momentul potrivit in februarie-martie, insa nu mai am loc pe pervaz.Asa ca am decis sa o pun pe balcon (semi inchis), intr-o rasadnita facuta dintr-un bidon de apa, unde am pastrat si partea de sus.
Am taiat partea de jos, si i-am dat gauri pentru scurgere. Ca sa exagerez putin i-am facut si o farfurie, din alt bidon :).



Am umplut rasadnita cu pamant, imprastiat semintele si am mai pus un strat subtire de pamant.

Din bidon am taiat partea din mijloc si am lasat partea de sus pe post de capac. Astfel se creaza un mediu izolat pentru dezvoltarea mentei.


Le-am pus intr-un loc unde am soare in mare parte a zilei. Bineinteles, cat de mult soare poate fi in aceasta perioada a anului.


Nu este recomandata plantarea in ghiveci cu alta planta. Menta este destul de agresiva, si se inmulteste pe sub pamant, ocupand tot ghiveciul.

Sunt curios daca va iesi ceva, daca nu voi cauta rasaduri. Merge de minune intr-o limonada, sau pe o prajitura cu fructe.

Succes!

miercuri, 4 martie 2015

Ne mutam in casa noua

Desi prima zi de primavara a inceput cu o noua ninsoare, eu sunt destul de optimist si cred ca nu va mai dura foarte mult iarna asta. Asa ca am decis sa scot patrunjelul pe balcon, si sa il mut intr-o jardiniera. Este foarte rezistent si oricum in rasadnita nu mai avea loc.



Bun, "amenajam" spatiul de lucru, pentru ca ne vom murdari putin. Se scoate cu grija tot patrunjelul din rasadnita (in principiu iese pamantul cu totul si isi pastreaza forma). Am ales cele mai dezvoltate plante, este a doua selectie naturala :).


O jardiniera plina cu pamant, jumatate substrat, jumatate pamant de plante aromatice.


Intins si facut gauri pentru patrunjel. Distanta de 3-4 centimetri intre ele. Plantele se pun in pamant pana la nivelul de unde ies primele frunze, si se apasa usor pentru fixare.


Cam asta e tot. Eu am pus o jardiniera si un ghiveci, ar trebui sa fie suficiente pentru vara aceasta. 



Succes!