marți, 19 mai 2015

Huston, we have a problem

Am gasit multe frunze ingalbenite intr-un ghiveci de rosii. Initial erau doar cateva jos la baza si nu mi-am facut griji. Insa acum sunt prea multe, si ambele plante din ghiveci sunt afectate.





Aici nu e loc de joaca, ca sa opresc extinderea am rupt toate frunzele afectate de mana. Am cam chelit putin ghiveciul acesta, insa nu vreau sa imi asum riscuri. 



La celelalte ghivece erau cateva frunze galbene, doar la baza plantelor, le-am curatat si pe acelea.










La final am rarit si ghivecele, pentru ca frunzele lor sa nu se mai atinga. Le-am intercalat cu althe ghivece mai mici. In final am folosit remediul universal de tratament al plantelor, am stropit cu bere :). Nu stiu daca va avea efect berea, mana se trateaza (natural) cu tinctura de urzici (1 kg urzici in 10 de apa, intr-un recipient inchis, cam dupa 10 zile miroase infernal, numai buna de pus in stropitoare si de dat pe rosii).
Nu ma asteptam sa se maneze rosiile, si e putin ciudat avand in vedere mediul in care traiesc, in ghiveci, cu pamant din punga. In fine, am gresit si eu ca nu le-am rupt frunzele galbene de la baza din start.

Vedem cum merg mai departe.

sâmbătă, 16 mai 2015

Rosiile se muta - Transportul 1

M-am apucat mai devreme sa mut rosiile din pahare in ghivece. Asa ca am inceput cu cele mai mari, 11 fire.

Necesar de lucru: pamant, ghivece, apa.

Am luat primele 5 fire, am cautat ghivece cat de cat potrivite, si la munca.


Ca si anul trecut am pus putin pamant in ghivece, suficient cat sa inalte paharul pana la unde ar trebui sa fie pamantul in ghiveci.



Pus pamant pana se niveleaza, si presat usor pentru a fixa pamantul.

Usor se scoate paharul, si ramane exact urma lui.

Se scoate rosia si se aseaza in urma lasata de pahar. Inca putin presat si gata. Aceeasi operatiune de inca 4 ori si avem 5 ghivece gata cu rosii.


Pentru celelalte rosii am ramas fara pamant, asa ca o maine o iau de la capat.

Succes!




miercuri, 13 mai 2015

Less is more... Gradina la inceput de Mai

Chiar daca am inceput ceva mai tarziu, am micsorat diversitatea plantelor si cred ca ma apropii de cel mai bun mix pentru balcon.

Pe la inceputul lui mai, cele 2 jardiniere de patrunjel (de frunze si cret) erau deja pline, si asa le voi lasa. Il tund cu foarfeca, dar nu il mai raresc. Arata prea frumos atata verde. Busuiocul abia a inceput sa dea primele semne.








Rosiile au crescut in 2 reprize, pe cele mai mari le mut cat de curand in ghivece. Intre ele am si cateva fire de arderi iuti.




De fragute nu mai zic nimic, de ceva vreme mancam din ele.






luni, 11 mai 2015

Sedinta foto de Mai

Trebuie sa recunosc, rosiile au fost rasfatate, dar sunt foarte multumit de ele. Mi-a fost foarte dificil sa fac selectia, but here it goes:


Capsunile, cele din runda a doua:




Si supravietuitoarele din prima:


Ardei iute, trei Doamne si toti trei:


Cimbrisor, cam anemic de altfel...




Menta, cu greu si cu timiditate:






Last, but not least, rosiile:








Cornichon, cimbrisor nicio miscare, au doar cateva zile :).

sâmbătă, 9 mai 2015

Busuioc in casa noua

Cu prima transa de busuioc nu am prea avut succes. Din tot ce plantasem, au iesit doar 2 fire, pe care inca le mai am intr-un ghiveci. Din fericire, cu a doua se pare ca a fost mai bine.



 Ok, la munca.
Unelte: rasadnita busuioc, ghiveci gol, pamant, lopatica.


Prima oara se umple ghiveciul cu pamant, pana sa mai ramana un centimetru liber.
Cu grija se scoate busuiocul. Nu este la fel de rezistent ca si patrunjelul, insa nici la fel de sensibil ca rosiile.


Facut spatiu pentru 6 fire si pus pe rand. Le-am bagat putin mai adanc decat erau in rasadnita, si am apasat putin pentru fixare.


Rezultat final:


Inca 2 fire le-am ratacit in ghivecele mari cu rosii. E un pont primit de la Jamie Oliver intr-o emisiune, pe care la randul lui l-a primit de la un bun prieten italian. Rosiile vor avea o sensibila aroma de busuioc, numai bune de pus in salata. Sa vedem daca se confirma.


Gata. Spor!

joi, 7 mai 2015

A doua generatie de rosii se muta la vila

A sosit timpul sa mut si al doilea rand de rosii in ghiveci, cele plantate la inceputul lui aprilie.


In primul rand trebuie ghivecele umplute cu pamant. In functie de dimensiune, o planta per ghiveci sau doua, cum am pus eu in ghiveciul mare.



Pastilele de turba sunt foarte usor manevrabile si nici nu fac multa mizerie.



In ghiveci am facut spatiu pentru fiecare pastila si le-am asezat cu grija, astfel incat nivelul pamantului sa nu depasasca cu mult partea de sus a rasadului. Udate din plin, si gata.



In ziua cand sunt mutate nu trebuie tinute direct in razele soarelui, pentru a nu fi socul prea mare. Eu le-am tinut in balcon pe jos, iar maine le mut pe pervaz.





Asta e tot. Spor!